2014. január 22., szerda

Hrabal 100 – Beharangozó

Idén ünnepeljük Bohumíl Hrabal, a hazánkban méltán legismertebb és legnépszerűbb cseh író születésének századik évfordulóját. Mi a Csehország nem csak Prága szerkesztői természetesen megpróbálunk a magunk ugyan szerény eszközeivel, de méltó módon megemlékezni a csaknem tizennégy évvel ezelőtt elhunyt Mester életéről, munkásságáról, utóéletéről.
A MESTER
Ezért a terveink szerint a Hrabal 100 emlékév keretében minden hónapban megjelentetünk egy cikket Bohumíl Hrabal életével, emlékének csehországi és magyarországi ápolásával, a leghíresebb Hrabal művekkel és a belőlük készült remek filmalkotásokkal stb. kapcsolatosan.
Reményeink szerint sikerül interjút készítünk Bakos Istvánnal, a Hrabal Asztaltársaság vezetőjével, az író műveinek fordítóival és sokakkal, akiknek megadatott, hogy találkozzanak az író fenoménnel. Terveink szerint ellátogatunk Hrabal életének egy-egy fontosabb helyszínére, és természetesen megemlékezünk a kedvenc söreiről, sörözőiről is.
Mindezeken túl részben itt, részben a Facebook oldalunkon igyekszünk beszámolni az emlékév főbb programjairól, remélve, hogy az olvasóink közül is sokan részt vesznek a különféle eseményeken.
Ünnepeljük hát együtt Bohumíl Hrabalt, aki annyi csodás élményt szerzett az olvasni tudó és szerető generációknak. Ennek jegyében álljon itt egy sokak által idézett hrabali mondat: „Ez a világ őrjítően szép, nem mintha az volna, de én ilyennek látom..”


Forrás:  http://nemcsakpraga.blogspot.hu/2014/01/hrabal-100-beharangozo.html#more

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése