2014. április 4., péntek

HRABAL A FEDÉLZETEN! - ...amikor az A38-as hajó a sörhabokat szeli

Budapest, A38 Hajó, április 12., szombat, 18:00 - 22:00
 
  “Ott túl a Sörtengeren...” – énekelték hajdanában-danában a derűsen szomorkás cseh kocsmatöltelékek, megannyi Díszgyász-huszár, csodás távoli országokról álmodozva, ahol betiltották a munkát, ahol cigaretta nő a fákon, ahol igenis van ingyenebéd, és fürdőszobás szalmakazlak várják az alkalmi alvóhelyet keresőket... Aki pedig szomjas, egyszerűen fejest ugrik a Sörtengerbe.                
                
Szertartásosan koccintottak, kortyoltak a sörükből, majd mindenféle Véres történetek és legendák mesélésébe kezdtek. Olykor Házimurikat is rendeztek. Másnap reggel viszont ezek a Gyöngéd barbárok, a sártengerben úszó Foghíjakon keresztül bandukolva siettek az elég nagy eséllyel Szigorúan ellenőrzött vonatokhoz, hogy ne késsenek el a munkahelyükről. A Harlekin millióihoz képest nem kerestek valami fényesen, de ők maguk voltak (bár többnyire nem is tudtak róla) a Gyöngyök a mélyben.

Bohumil Hrabal cseh író, a külvárosi hétköznapok fád szürkeségében, a turisták által nemigen látogatott prolinegyedek lakói között, a fapados italboltok, talponállók és olcsó vendéglők mélyén kincsek után kutató gyöngyhalász idén márciusban ünnepelte volna századik születésnapját. Első könyvét csak 49-évesen sikerült megjelentetnie, és bár a pályája a későbbiekben sem volt éppen zökkenőmentesnek mondható, élete végén ünnepelt, méltán világhírű íróvá avanzsált. Más kérdés, hogy a csúcsra érve leginkább annak tudott örülni, – korántsem egyedüliként a nemzedékéből - , hogy feloldódhat a nagy Semmiben...

Milyen volt? Hogyan fogadták, milyennek látták, és milyennek látják ma a csehek, a magyarok, miként értékelik a nagyvilágban? Hogyan gondozzák és gyarapítják az (ön)világ(ámító)örökségét? Milyen formában él az egyedi, eredeti művészete a ránk hagyományozott könyveiben, a képzőművészetben, a világot jelentő deszkákon és a filmvásznon? Ezeket a kérdéseket járja körül – néhány gyakorlati “példát” is bemutatva – az A38-as hajó április 12-i Hrabal-estje.

A programok 18.00 órától két helyszínen, a koncertteremben és a kiállítótérben várják az érdeklődőket:

KONCERTTEREM: 
- Hrabal Habbal filmverseny – a benevezett filmek vetítése, utána eredményhirdetés és díjkiosztó
- Via Hrabal – Multimédia-előadás
- A Manon meurt koncertje

KIÁLLÍTÓTÉR: 
- Irodalmi félórák nem csak idősebbeknek és haladóknak (három 30-perces beszélgetés, magyar és cseh szakértő vendégek, irodalmárok, műfordítók részvételével az irodalomról: 1. Hrabal népszerűsége Csehországban, Magyarországon, 2. Magyar Hrabal – a műfordításról, 3. Hrabal – mint ember és mint inspirációs forrás)
- A Hrabal Habbal filmverseny győztes rövidfilmjeinek vetítése
- Bohumil Hrabal mágikus világa (fotókiállítás)

A rendezvényre a belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött, az érdeklődőket kérjük, a regisztrációért látogassanak el az A38-as hajó honlapjára:
www.a38.hu.

A program főtámogatója a
Staropramen, amely Prága lelkét hozza el az A38-ra. A rendezvény látogatói meg is kóstolhatják a prágai nedüt, a szervezők egy pohár Staropramen sörrel kedveskednek a látogatóknak.

Az est támogatói: 
Európa Könyvkiadó
OK Hotels
Prague City Tourism
Főtámogató: STAROPRAMEN
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése