2014. április 5., szombat

Hrabal Habbal a Hajón

Az író születésének 100. évfordulója alkalmából a Cseh Centrum zenés-filmes-irodalmi születésnapi partyt szervez az A38 Hajón a Staropramen támogatásával.

 
Mi is az a Hrabal Habbal? Az író századik évfordulója alkalmából a BUSHO filmfesztivál és a Cseh Centrum filmversenyt írt ki, melyet Jiří Menzel rendező tavaly hirdetett ki Budapesten. Most pedig megismerhetjük a pályázat győzteseit, illetve elkészült alkotásaikat.

Eljönnek a Hajóra Hrabal régi barátai is, közöttük Ladislav Michálek fotográfus, akinek a kiállítása az író mágikus világát eleveníti meg.  Tomáš Mazallal, Hrabal életrajzírójával, akinek a könyve magyarul is megjelent,  Kocsis Péter és Robert Svoboda beszélget. Megiskerkedünk továbbá azokkal, akik az írót magyarul szólaltatták meg: Detre Zsuzsa és Varga György műfordítókkal. Az irodalmi kerekasztal moderátora  Mészáros Andor.

Ellátogat a Hajóra a Magyarországon is több Hrabal-művet színpadra állító Ivo Krobot színházi rendező, aki legutóbb 2012-ben Szombathelyen vitte színre a Szigorúan ellenőrzött vonatokat. Serpens nevű prágai csapata (Krobot, Mazal, Špale) Via Hrabal címmel egy multimediális műsorral kalauzolja végig a nézőket Hrabal életének ismert és kevésbé ismert állomásain. A program az elmúlt másfél évben fél Európát bejárta már.

Az estet a Manon meurt, a shoegaze műfaj 2013-as év cseh felfedezettjének koncertje zárja. A fiatal rakovníki zenekarról további információkat az alábbi honlapon talál: http://bandzone.cz/manonmeurt.
A sörrajongók ellátásáról az est fő támogatója, a Staropramen gondoskodik.


Részletes program:  http://budapest.czechcentres.cz/program/osszes-program/via-hrabal10/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése