2014. március 10., hétfő

Hrabal 100

Bohumil Hrabal napjaink egyik legkedveltebb Facebook posztjai közé tartozik: hozzávetőlegesen kétnaponta szembe jön egy Hrabal-okosság, vagy világos Kozel ízű kesernyés poén, de a legnépszerűbb posztok azok a Hrabal-truvájságok, amiket noha nehéz lenne kategóriákba sorolni, a legtöbb ember mégis könnyen érzi magáénak azokat a tovatűnő élethelyzeteket, hangulati skicceket, amiket leírt. Vajon miért van az, hogy ő ennyire tág körökben népszerű? Nézzünk kicsit bele!

“Érdekes, hogy a fiatal költők másra sem gondolnak csak a halálra, a sok vén marhának pedig csak a lányokon jár az esze.” (Táncórák idősebbeknek és haladóknak) 

“Az embernek nem termetre kell nagynak lennie, hanem nagynak kell, hogy érezze magát.” 

“Vajon jut-e még rá idő, hogy az elmélkedéssel olyan nyugalmat nyerjen, ami mentessé teszi a vágytól, hogy elmeneküljön a magány elől, a leglényegibb kérdések elől, amelyek feltevésére kell, hogy ereje és bátorsága legyen az embernek.”

Ez itt három olyan idézet, amelyek a legtipikusabb változatai a leggyakrabban előforduló Hrabal-posztoknak. Tömör, velős és pontosan azokra a kérdésekre ad egyfajta sajátos, általában elég ütős választ, amelyet az emberek nagy része kutat – jó esetben – élete végéig: krízisek megoldásai, önbizalmi kérdések, a magány- és  közösség éles differenciája és egymással összefonódásának párhuzama.
Graffity Prágában - Hrabal kedvenc macskáival
Graffity Prágában – Hrabal kedvenc macskáival


A legtöbb ilyen Hrabal bölcsesség után a fejünkhöz kapunk, hogy “Nahát, tényleg így van!”, utána pedig kesernyés mosollyal hagyjuk Hrabal által megfogalmaztatni a gondolataink, vagy jól kiröhögjük magunkat – saját magunkon. A végén pedig mindenképp érdemesnek tartjuk megosztani, mert ez fejezi ki igazán az állapotunk, és ez a része – meglepő módon – független attól, hogy olvastunk-e Hrabalt, vagy sem. Még azt sem lehet feltétlenül mondani, hogy szimpla műveltség-csillogtatásról lenne szó: egy bölcs öregember szavaira, problémáinkra jól rákérdező pszichológusra sokan figyelnek. Gondoljunk csak Feldmár Andrásra!
Ám Hrabal nem volt pszichológus…

BYS4a20c6_hrabal

… viszont akkor honnan jöttek a bölcsességei? Ki volt ő valójában? 
 ”…bár diákos csíny volt ez, főleg a sör iránti rajongásunkat és a belőlünk feltörő fiatalság lelkesedését fejezte ki. Sörjampecek voltunk…”
Egy rendkívüli életet élő, merőben szokatlanul gondolkodó, kissé “minden lében kanál” ember. A “minden lében” persze nem teljesen igaz, ugyanis ennek a “lének” közel 70%-a sörből állt. Gyermekkorától kezdve – részben a szüleinek köszönhetően – szoros kapcsolatot ápolt különböző sörgyárakkal. Életművének gyakori eleme a cseh sör. Sőt, ez annyira jellemző volt rá, hogy több helyet alapból róla neveztek el.

Werkfotó a Jirí Menzel-rendezte Sörgyári Capriccio forgatásáról 
Werkfotó a Jirí Menzel-rendezte Sörgyári Capriccio forgatásáról


Néhány pofányi sör mellett egy-egy baráti beszélgetés gyakran meghozza a beszélgetőkedvet: hosszasan beszélgetünk ilyenkor a múltról, felidézzük a legszebb pillanataink, politizálunk, a férfiak a “nő jelenségét” tárgyalják és ilyenkor születnek meg a – bármivel kapcsolatos –  a legjobb ötletek is. Hrabal stílusa leginkább ezeken a hosszú beszélgetéseken alapszik.
Közel- vagy régmúlt  életérzések, az emberi visszásságokat és társadalmi problémákat az egyszerű kispolgár szemszögéből – és egyben a kispolgáriság  gyermekké tételével – figurázza ki, közben abszurdnak gondolt,  mégis teljesen természetes és emberi módon tálalja ezeket a képeket. Sokan még a halálát is egy szándékoltan groteszk, önmerénylő flashmobnak vélik: az író galambetetés közben zuhant le egy kórház ötödik emeletéről.

Vladimír Boudník rajza Hrabal arcképével
Vladimír Boudník rajza Hrabal arcképével


Idén töltené be századik életévét
A Cseh Centrumnak, az Óbudai Társaskörnek, az ELTE BTK cseh szaknak, a Hrabal Sörözőnek, és még sok mindenkinek  köszönhetően pedig ezt az eseményt méltán  és nagyon tartalmasan meg is ünnepelhetjük: A Hrabal 100 eseménysorozat az egész tavasszal tart feldolgozva az író életművét. Nézzünk néhány ízelítőt!
Március 12. – április 3. 
Eddig ismeretlen Hrabal-szövegeket olvashatunk a “Képmutogató” című kiállításon. “A cím a kiállítást meghatározó szoros inter- és kontextuális kapcsolatra utal” – olvasható az Óbudai Társaskör programajánlójában, ugyanis a szövegek mellett Hrabal három barátja,Vladimír Boudník, Zdenĕk Bouše és Oldřich Hamera képzőművészek festményeit is megtekinthetjük.
A kiállítást Esterházy Péter író nyitja meg március 11-én, 19:00-kor.
Március 26 -Ezzel párhuzamosan az aszódi Fekete Ökör Baráti Kör is egy nagyon érdekes eseménnyel tiszteleg Hrabal előtt, ahol az író életének helyszínét bemutató hermeneutikai és képzőművészeti kiállítást tekinthetünk meg. A kiállítás április 24-ig látogatható.
Március 27-én – a Színházi világnapok alkalmából is-  felolvasószínházi estet tartanak az Óbudai Társaskörben, ahol a “Szigorúan ellenőrzött vonatok”-at értelmezik újra Matisz Flóra ének- és hegedű kíséretében.
Március 28-án az író születésnapján kihirdetik a “Hrabal Habbal” rövidfilmpályázat győzteseit.
Kicsit később, május 6-án pedig egy Hrabal életművét európai kontextusban feldolgozó konferenciának lehetünk részesei az ELTE BTK cseh szak és a Cseh Centrum szervezésében. Az eseményről bővebb információ itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése