2014. március 24., hétfő

Méhes meglátása: Hrabal Formája

Március 28-án lenne 100. éves a huszadik századi cseh és egyben európai irodalom emblematikus figurája, a „sörivó író”, Bohumil Hrabal. Csoda-e, hogy a Forma-1-ért is rajongott?


A Szigorúan ellenőrzött vonatok, a Sörgyári capriccio (eredeti címe szerint: Megrövidítve), a Táncórák idősebbeknek és haladóknak zseniális szerzőjéről úgy gondolná az ember, hogy amikor nem írt, akkor valamelyik sörözőben ücsörgött, leginkább a prágai Arany Tigrisben, és gyűjtötte a történeteket a következő könyvekhez.

Eközben – de meglepő-e? – olyas „világi” dolgok is foglalkoztatták, mint éppen a Forma-1. Méghozzá már-már filozófiai régiókba hatolva.

Mit is mesélt erről 1975-ben?

„A Forma-1-es nagydíjak a startot követő első méterekkel kezdődnek, és a versenyzők mindannyiszor nulla-állapotban lévő költők, akik a startzászló intésével búcsút vettek a világtól, akik a nulla-állapotig megtisztultak a meditáció és a tökéletes felkészülés által.”

Nem hátborzongató, ahogy a cseh mester szavai tökéletesen rímelnek egy bizonyos AyrtonSenna kinyilatkoztatásaira?

„Egy adott napon, adott körülmények között azt gondolod, korlátaid vannak. Majd eléred a határt, és azt mondod: oké, ez a határ. Majd hirtelen egy kicsit tovább lépsz. A gondolataid hatalmával, az eltökéltségeddel, az ösztönöddel és a tapasztalatoddal nagyon magasan tudsz repülni.”

Hrabal továbbá ilyen gondolatok szőtt:

„Azt mondják, a versenyzőknek egészen közel ülő szemeik vannak, amelyek csak az úttest szalagját figyelik maguk előtt, szempárok, amelyek a lehetőségek végső határához közelítő sebességgel száguldanak, amelyek a lehetőségek közepette a kitűzött cél felé furakszanak, azon az úton, amelyen a véletlen nem más, mint a csoda másik neve…”Senna „válasza” erre, mintegy megerősítve azt, amit valaki nagyon érzékeny módon egy söröskorsó mellett mélázva észrevett:

„A nagy bajnokok valahol nagyon belülről fakadnak. Ez vágy, ez álom, ez vízió. Ahogy képesek elmenni a végsőkig. Mert gyorsabbnak kell lenniük mindenkinél. Ehhez tehetség kell és akarat. És az akaratnak erősebbnek kell lennie, mint a tehetségnek.”

Hrabal is tovább vitte a gondolatmenetet:

„Mindannyiuknak olyan közel ülő szemeik vannak, mint Juan Manuel Fangionak vagy Paul Eluardnak, a pillangó szárnyához hasonlatosan közel ülő szemek, mint amilyen Jack Brabhamnek van és amilyen André Bretonnak volt, a vadászpuska két csövéhez hasonlóan közel ülő szemek, amilyen Jim Clarké vagy John Surteesé vagy Denis Hilme-é, amilyen Henry Millernek és Ernest Hemingwaynek és James Joyce-nak volt…”

Senna fogalmazásában:

„A győzelem számít csak. Minden egyéb ennek a következménye.”

Hrabal:

„Szemek, amelyek olyan közel ülnek egymáshoz, hogy egyetlen hatalmas szemmé folynak össze, egyetlen szemmé az egyenlő szárú háromszögben, melyből a rezzenéstelen tekintetű Úr figyel…”

Na, erre biztosan tud Senna is felelni valamit:
„Abban a pillanatban, amikor a legjobbnak, a leggyorsabbnak hisznek, akit még megközelíteni is lehetetlen, egyszerre hihetetlenül törékennyé válsz. De ha Isten melletted áll, minden oly letisztulttá válik.”

Lehet, hogy kissé emelkedettek a fentiek az F1 kőkemény világához képest, ám tény és való, mindkét eszmefuttatást ez a kőkemény Forma-1szülte.

Méhes Károly


Forrás: http://formula.hu/hirek/153/383/88322/mehes-meglatasa-hrabal-formaja


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése