2014. március 4., kedd

Képmutogató művészek

2014. március 11-én nyílik a Hrabal 100 - Képmutogató című kiállítás az Óbudai Társaskörben, amely Hrabalon kívül három cseh művész alkotásaival ismerteti meg a magyar közönséget. Vladimír Boudník, Zdenĕk Bouše és Oldřich Hamera egyaránt Hrabal barátai voltak, kiállításaikat az író nyitotta meg, szerepeltek műveiben, illetve képeik illusztrációként megjelentek cseh Hrabal kiadásokban.


A kiállításon bemutatandó művészekről:

Bohumil Hrabal (1914–1997)
Világhírű cseh író. Szinte minden műve olvasható magyarul is. Nem telik el úgy év, hogy ne jelenne meg valamelyik könyvének újabb magyar kiadása, ne játszanák a mozik a műveiből készült filmeket, vagy ne mutatná be valamelyik színház egy írásának dramatizált változatát. Itthon eddig képzőművészként csak egészen szűk körben volt ismert, kevesen tudják, hogy az 1950–1960-as években Hrabal kollázsokat készített. Ezekből látható majd néhány a budapesti kiállításon.

Vladimír Boudník (1924–1969)
Cseh képzőművész. Az 1950-es években saját irányzatot alapított (explozionalizmus), amit – a világon az elsők között – utcai akciókon népszerűsített alkalmi közönségének. Az 1960-as években – saját kifejezésével – aktív és strukturális grafikákat készített. Hrabal egyik barátja, az 1950-es években nemcsak együtt dolgoztak a kladnói vasműben, és együtt laktak Prága egyik külvárosában, hanem kölcsönösen hatottak is egymás művészetére. Hrabal a Gyöngéd barbár című könyvében állított emléket barátjának. Boudník volt a főszereplője a Hrabal művéből készült Világ automatabüfé című filmnek. Az Óbudai Társaskör 2000-ben már rendezett egy Boudník és barátai című kiállítást, amit a cseh filozófus, Egon Bondy nyitott meg, a Gyöngéd barbárból ismert baráti társaság harmadik tagja.

Zdenĕk Bouše (1928–1997)
Cseh képzőművész. Vladimír Boudník iskolatársa és barátja, a körülötte formálódó csoport tagja. Rendszeresen részt vett az 1950-es évek utcai akcióiban. A Hrabalról készített grafikái több kisebb kötetet illusztrálnak. A prágai Ztichlá klika Galéria az 1950-60-as évek prágai külvárosi undergroundját bemutató gyűjteményes tárlatain állította ki műveit, nemcsak Csehországban, hanem külföldön, Budapesten és Párizsban is. Első önálló tárlata az esztergomi Duna Múzeumban volt.

Oldřich Hamera (1943)
Cseh képzőművész. Vladimír Boudník egyetlen tanítványa. Gyerekkora óta gyűjt ásványokat és megkövült őslényeket, illetve azok lenyomatait, s ezek lettek grafikáinak fő motívumai is. Prágai kiállításait gyakran Hrabal nyitotta meg. Egyik résztvevő tanúja az 1960–1970-es évek nem vagy félig hivatalos cseh kulturális életének. Művei először lesznek láthatók Magyarországon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése